Valea Cernei
Stațiunea Băile Herculane este un oraș situat în sud-vestul României, în Munții Banatului, pe Valea Cernei, într-o depresiune formată între Munții Mehedinți și Cernei. Aceasta este integrată în Parcul Național Valea Cernei-Domogled, aflându-se la o altitudine de 160 metri.
Cerna izvorăște dintr-un izbuc deosebit de spectaculos, aflat la poalele Munților Godeanu. Apele ei curg de-a lungul unui culoar aproape rectiliniu de o lungime considerabilă (peste 50 km), fiind îmbogățită permanent de o multime de afluenți. Cerna și afluenții săi au sculptat în această zonă chei și canioane sălbatice, cu pereți înalți. Amintim: Cheile Prisăcinei, Èšăsnei, Bedinei, Pecinișcăi, canionul Râmnuța Mare, etc.
De asemenea întâlnim numeroase peșteri formate în calcarele din această regiune. Ca o particularitate a depresiunii vom întâlni peșteri fierbinți cu emanații de sulf, cum ar fi: Grota cu Aburi, Avenul lui Adam.
Versanții văilor afluenților Cernei sunt în general abrupți, prezentând în unele locuri rupturi accentuate de pantă, peste care, la ploi abundente, se formează cascade cu debite și înălțimi impresionante. Există și cascade permanente cum ar fi spre exemplu Vânturătoarea, cu o înălțime de aproximativ 80 metri.
Râul Cerna a fost regularizat cu ajutorul a 2 baraje care formează acum impresionante lacuri de acumulare. Pe vale întâlnim și izvoare termale, folosite încă de pe vremea romanilor pentru efectul lor terapeutic.
Clima are influențe submediteraneene, astfel că vom întâlni o vegetație specifică: mojdreanul, cărpinița, alunul turcesc, liliacul sălbatic, iar pe abrupturi, pinul negru de Banat, endemism cu coroana verde închis, de forma umbrelei.
Căile de acces spre Valea Cernei sunt:
Băile Herculane, pe șoseaua Timișoara – Orșova și Baia de Aramă pe șoseaua Târgu Jiu - Băile Herculane.