vezi aici posibilități cazare
Satul Păuliș se găsește în județul Arad, în țara Crișanei.
Este situat în zona de contact a Culoarului Mureșului cu Câmpia Aradului și Munții Zarandului, la o distanță de 25 km față de municipiul Arad.
Prima atestare documentară a localității Păuliș datează din anul 1333, iar printre punctele turistice de interes din zonă sunt:
- Monumentul Eroilor de la Păuliș - ridicat în cinstea ostașilor români, din "Detașamentul Păuliș" căzuți în luptele din anul 1944 pentru apărarea culoarului Mureșului
- Parcul dendrologic cu exemplare rare de tisă, magnolii și pin de Himalaya
- asezarea fortificata si biserica datata din secolele XIV-XVI situate pe Dealul Carierei din Cladova
- renumitele valuri de aparare de la Sambateni datate ca apartinand epocii dacoromane.
Pe meleagurile aradene, viticultura a fost practicata pentru prima data de catre dacii liberi in zona colinelor, care formeaza ultimile ramificatii ale Muntilor Zarandului. Podgoria aradeana este una dintre cele mai vechi "tinuturi ale vitei de vie" din Romania, fiind atestata documentar de la inceputul secolului al IX-lea.
Viile judetului Arad sunt concentrate, aproape in totalitate, in cuprinsul zonei Minis - Maderat, ocupand pozitii statornice, de mult castigate, pe dealurile de la marginea vestica a Muntilor Zarandului, intinzandu-se pe o lungime de circa 60 km si pe o latime cuprinsa intre 1 - 4 km.
Climatul moderat, temperat - continental, cu ierni blande si de scurta durata, primaveri timpurii, veri calde si toamne lungi, determina aici, conditii ideale pentru cultura vitei de vie.
Compozitia solului, bogat in oxizi metalici, format pe roci eruptive, alaturat climatului caracterizat printr-o nuanta mediteranean - adriatica sunt daruri ale naturii care au contribuit la producerea faimoaselor vinuri rosii de Minis, cunoscute inca de la mijlocul sec. al XVIII-lea.