vezi aici posibilități cazare
Cheile Jiețului sunt o rezervație naturală de tip mixt, situată în Carpații Meridionali, în nordul Munților Parâng cu o suprafață totală de 10 ha, de-a lungul râului Jieț și a DN 7A Petroșani-Voineasa.
Importanța acestor chei este datorată frumuseții peisajului, cu abrupturi spectaculoase către albia râului Jieț.
După ce traversează un prim podeț, drumul se eliberează din strânsoarea pereților de stâncă, lăsând să se vadă, când și când, crestele Parângului. Alți câțiva kilometri și ajungi la Cabana Groapa Seacă. Frumos și primitor, adăpostul e principalul loc de cazare de pe versantul nordic al Parângului. Pe alocuri, pereții verticali îngustează valea - Jiețul învolburat în cataracte, izbind și erodând stâncile dă astfel naștere la marmite - un tip de excavație în formă de calotă sferică. În locul numit "La clești", o cascadă macină muntele între doi colți stâncoși care se unesc apoi cu creasta înaltă, acoperită cu fagi și mesteceni.
În partea centrală a cheilor, unde există două cascade ce se dezlănțuie pe pereții Zăganiilor, se mai vede încă urma unei foste poteci suspendate pe pereții calcarosi, cândva singura cale de acces în sălbăticia zonei.
În imediata vecinătate a cheilor se găsesc cabanele turistice Dalja și Mija, care oferă posibilități de cazare și masă pentru turiști. Cantonul silvic din zonă poate constitui la nevoie un adăpost sigur, pe timp nefavorabil. Categoria cea mai importantă de vizitatori sunt turiștii montani care traversează cheile spre cabana Mija și lacurile glaciare din Munții Parâng sau spre zona Groapa Seacă, Obârșia Lotrului și Voineasa.