vezi aici posibilități cazare în zonă
Zona turistica Şuncuiuș se află la circa 1 km de localitatea Şuncuiuș, centrul comunei cu același nume, în defileul Crișului Repede, în munții Pădurea Craiului. Localitatea Şuncuius se află în partea de Sud Est a județului Bihor, pe cursul mijlociu al râului Crișul Repede, pe o distanță de 7.2 km. Este situată la aprox. 60 km față de Oradea și aprox. 100 km față de Cluj.
Crișul Repede are afluenți cu văi adânci și pitorești: Hentul (30 km), Drăganul (39 km) și Iadul (42 km), care-i asigură un debit apreciabil. Toți cei trei afluenți menționați străbat regiuni cu un peisaj deosebit, cu peșteri, cascade, chei și alte formațiuni, influențând hotărâtor fluxul turistic din zonă, deosebit de mare.
În aval de Şuncuiuș, pe o distanță de 3 km, se dezvoltă ultima și cea mai importantă porțiune de defileu. Acest curs al apei are un peisaj bogat de valențe atractive, cu apariția abrupturilor sub formă de potcoavă ale malurilor concave, a unui relief profilat cu piscuri, nișe, guri de peșteri, grohotișuri.
Ceea ce asigură acestui defileu o resursă turistică de amploare sunt peșterile. Ele se dezvoltă pe versantul stâng, acolo unde Pârâul Tare și Pârâul Hodoabei, dar și alte organisme de drenaj s-au subteranizat, generându-le. De-a lungul celor 2 km de defileu se deschid 34 de cavități, ademenind prin intrarea lor, așa cum o fac Peștera Unguru Mare (554 m) sau Peștera Napistileului (195 m).
Peștera Vântului este cea mai lungă peșteră din România (aproape 50 km lungime) și este străbătută de un curs subteran de apă. Se numește Peștera Vântului datorită curenților de aer extrem de puternici care pot fi simțiți în peșteră, în special la intrare. Este o rezervație naturală extrem de bogată și valoroasă din punct de vedere științific. A fost explorată pentru prima data în 1952. Intrarea în peșteră este situată pe malul stâng al Crișului, lângă Frântura, la o altitudine de 300 de metri. Peștera nu este deschisă publicului, fiind rezervată cercetărilor științifice.