"Învață să-i înveți pe ceilalți!"
atelier de formare – nivel I
organizator: echipa Vertical Adventure
Când: 31 martie - 09 aprilie 2017, cu intrare în data de 30 martie seara sau 31 dimineața, până în ora 09:00
Data limită pentru înscriere: 14 martie 2017.
Atelierul va avea loc numai în cazul înscrierii a minim 10 participanți.
Unde: sat Lelese, jud. Hunedoara (detalii)
Cine: (condiții de participare) vârsta minimă: 18 ani | pentru certificare sunt necesare studii superioare finalizate.
Cât: funcție de data înscrierii, incluzând cazare și masă (detalii)
Cum: principala metodă utilizată în atelier este învățarea experiențială.
Ce: un atelier de formare al cărui obiectiv principal este de a pregăti formatori (certificați) care ulterior vor avea competențele, atitudinea și motivația necesare pentru a susține programe calitative cu grupuri, desfășurare preponderent outdoor, dar și indoor, în domenii ca: team building, aventură, sectorul educațional, dezvoltare personală, formare profesională și altele.
Învață să-i înveți pe ceilalți!
"Nu-i înveți pe alții ceea ce vrei, nu-i înveți ceea ce știi – îi înveți ceea ce ești! " Jean Jaures
Atelierul de Formare este construit astfel încât pe parcursul celor 10 zile să beneficiezi de procese dinamice de învățare, generatoare de trăiri pline de învățături, care însă vor cere de la tine pentru a se dezvălui, întreaga atenție și dedicare. Ce stă în spatele cadrului pe care tu îl vei avea la dispoziție să te formezi ca și trainer, nu vom dezvălui, deoarece vrem să ai reacții spontane, atelierul pe care ți-l propunem fiind o călătorie a ta, experiențială în momentul lui “Acum”.
Totuși, cortina se va ridica la un moment dat pentru a înțelege cadrul creat. Într-un moment anume al programului îți vom propune să schimbi rolul și din participant să devii trainer, să analizezi experiența prin care ai trecut cu ochii formatorului și mai mult decât atât, să creezi și tu cadre de învățare pentru cei din grup. Feedbackul primit cadou de la colegi și din partea echipei Vertical Adventure, va fi de mare folos și cu aplicabilitate directă, pentru ca în ziua dedicată examenului să construiești, mai îmbogățit, ceea ce va fi prima ta experiență de formator acreditat.
Instrumentul principal al atelierului - învățarea experiențială
Învățarea reală, schimbările comportamentale, dezvoltarea și creșterea interioară apar doar prin intermediul experiențelor concrete, trăite direct. Informal, învățarea experiențială s-ar putea defini ca învățarea prin implicarea directă în acțiune și apoi cu reflecție asupra celor experimentate și învățate („learning by doing with reflection”). Este un proces activ care presupune ca participantul să fie auto-motivat și responsabil de nivelul procesului său de învățare.
Învățarea experiențială se declanșează atunci când persoana este scoasă din zona sa de confort, deoarece trece astfel într-o stare de disonanță în care este provocat să găsească soluții adaptative pentru a reveni la starea de echilibru. Iar tocmai această căutare de soluții generează învățare și creștere. Astfel, învățarea experiențială este nu un produs al învățării, ci un proces concret, transformator.
”Convingerea că educația autentică vine prin experiență nu înseamnă că toate experiențele sunt implicit sau în mod egal educative. Experiența și educația nu pot fi puse în mod direct la egalitate.” Dewey J.
Diferența între o simplă experiență și o experiență soldată cu învățare, o face partea de reflecție asupra celor trăite. Într-o activitate susținută cu un grup, această reflecție se face într-un mod structurat, în ceea ce se numește ”debriefing” – discuția concluzivă care ajută atât grupul, cât și individul să înțeleagă mai bine experiența trăită și felul în care rezultatul ei se va putea transfera în viața de zi cu zi.
Pe parcurusul acestui atelier, vei experimenta debriefing-ul de la cele două niveluri: cel subiectiv (ca și participant), iar apoi în mod obiectiv, în calitate de facilitator, când vei fi tu cel care va media dialogul constructiv.
(mai citește și aici)
Despre mediul outdoor
Programul se va susține atât indoor cât și outdoor, dar cu preponderență afară, în natură. Activitățile vor fi dinamice și vor implica și partea motrică. Acestea sunt gândite în acest mod pentru a facilita ieșirea din zona de confort și a maximiza procesul învățării într-un cadru sigur (mai citește aici).
Am ales varianta de atelier de formare în 10 zile legate pentru că din punct de vedere energetic, experiențele se leagă armonios între ele, stările emoționale prin care trecem sunt intense și se succed la fel ca notele într-o piesă muzicală de calitate, legăturile inter-umane devin tot mai puternice pe zi ce trece și astfel, programul se construiește treptat, ca întreg.
Suntem conștienți că a te îndepărta de viața curentă preț de 10 zile, poate însemna (cel) puțin disconfort, însă susținem în continuare că este un proces complet, complex și deosebit, exact în acest mod. Ieși astfel din zona ta de confort și din tipare și adaugă ceva nou ființei tale complexe.
Ție, celui care citești acest mesaj, căci nu a fost întâmplător că ai ajuns aici.
Mai specific:
Într-o frază, ție dacă dorești să oferi mai departe într-un mod structurat, folositor celorlalți, din experiența pe care ai obținut-o în domeniul tău de activitate.
Participarea la acest curs de formare profesionala este permisă oricărei persoane interesate, însă susținerea examenului final este conditionată de finalizarea studiilor superioare cu obținerea licenței.
Beneficii
Parcurgând un astfel de curs-atelier, vei înțelege că ocupația denumită pe larg ”formator” presupune a lucra într-un mediu de învățare provocator, într-o mare varietate de cadre naturale, de oameni și grupuri (clienți), aplicând practici profesionale foarte diverse. Oportunitățile pe care le ai de a practica în viitor această profesie vocațională se pot manifesta în trei mari direcții de dezvoltare ulterioară, care însă se pot împleti cu ușurință:
Vei ști să pregătești un program adaptat grupului și locației, începând de la verificarea prealabilă a zonei și testarea activităților propuse, până la susținerea efectivă a programului, cu atenție pe fiecare din numeroasele sale aspecte: activitățile programului, materialele necesare, aspecte privind siguranța, elementul de învățare, de noutate, distracția și relaxarea.
Vei putea susține programe cu copii și tineri în care accentul să cadă pe elementul de învățare, în toate aspectele sale: cunoaștere personală și inter-personală, împrietenirea cu aspectele importante ale mediului natural, social și (poate chiar) de business, modele comportamentale sănătoase, cunoaștere și respect pentru om și natură.
Vei construi și susține programe care vor viza dezvoltarea - fie la nivel individual (programe de dezvoltare personală, training-uri, workshop-uri), fie la nivelul macro, al echipei (team building), desfășurate atât indoor, cât și outdoor.
Rucsacul Vertical Adventure (cu ce venim noi)
În timpul atelierului oferim:
Mediul în care se desfășoară programele și activitățile dinamice dau acestora un farmec aparte, oferă cadre deosebite de învățare cu perspective diverse.
Adulții învață experimentând (trăind experiența). – acesta este și conceptul aflat la baza acestui atelier de formare.
În cadrul atelierului vor participa minim trei formatori, prin urmare vei avea mai multe modele de învățare.
După atelier îți oferim:
Rucsacul tău de formator (cu ce pleci tu)
Cunoștințe și abilități noi și, de ce nu, noi atitudini :).
Mai specific - la sfârșitul atelierului de formare vei fi capabil:
Echipa de traineri Vertical Adventure
Training of Trainers outdoor este susținut de Vertical Adventure prin echipa sa de formatori autorizați. În cei peste 10 ani de activitate am organizat și susținut peste 800 de programe indoor și outdoor, cu grupuri formate din 5 până la 500 persoane. Din interacțiunea noastră directă cu participanții, în situații, în locuri și cu activități atât de diversificate, s-a adunat o experiență bogată, pe care acum ne dorim să o dăm mai departe.
Pentru a cunoaște mai îndeaproape membrii echipei pe care o vei întâlni, vizualizează profilele lor (și mai citește aici).
Oana Diana Luminița
Sorin Călin Sandu
Atelierul se va desfășura în munții Poiana Ruscă, în satul Lelese, la pensiunea Casa din Pământ.
Pensiunea este situată la o distanță de aproximativ 30 de km de Hunedoara, pe o coamă de deal, la o altitudine de 800 m, cu o priveliște extraordinară spre văile și munții ce o înconjoară.
În cazul în care nu aveți un transport propriu, vom putea facilita accesul din Hunedoara până la locație.
Oferim acest atelier în primul rând pentru a da mai departe din frumoasa noastră muncă, pentru creșterea și dezvoltarea noastră ca oameni.
Pe lângă aceste aspecte legate de îmbogățirea cunoștințelor și a experiențelor, pentru cei cu studii superioare finalizate atelierul se finalizează cu un certificat de absolvire pentru ocupația Formator, având codul COR 242401.
Această certificare este recunoscută de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Ministerul Educației Naționale, cu valabilitate nelimitată, atât pe plan național, cât și internațional (prin traducere și apostilare).
Vertical Adventure este furnizor acreditat de ANC să ofere această certificare.
Certificarea se acordă în urma parcurgerii atelierului și absolvirea examenului.
Examenul de certificare constă într-o probă teoretică și una practică (aleasă din tematica trainingului). Comisia de examinare va fi formată din reprezentanți ANC și formatori ai Vertical Adventure. Certificatul este însoțit de un supliment descriptiv, ambele fiind atestate de Ministerul Muncii. Această certificare le dă dreptul absolvenților să practice meseria de trainer/formator/facilitator.
Diploma de certificare se poate ridica în minim 30 de zile de la finalizarea cursului.
Participarea la acest atelier de formare profesională este permisă oricărei persoane interesate, însă susținerea examenului final este condiționată de finalizarea studiilor superioare cu obținerea licenței.
În ceea ce privește contravaloarea atelierului, cu tot ceea ce primești în el și prin el, am numi-o mai degrabă investiție personală - pentru că implică mai mult decât un simblu schimb pecuniar.
În descrierea de până acum a acestui atelier am făcut cunoscută partea pe care o oferim și prin care te poți cunoaște și îmbogăți, dezvolta și crește.
La schimb, investiția ta personală constă în:
timp
prețul atelierului (funcție de perioada de înscriere)
voie bună
deschidere spre învățare
prezență și implicare activă în proces
Investiția ta diferă funcție de momentul în care te înscrii:
------------------------------------------------------------
498 euro până în 6 februarie 2017
------------------------------------------------------------
550 euro în perioada 7 - 28 februarie 2017
LAST MINUTE de Primăvară:
în perioada 1 - 9 martie: 498 euro
iar dacă mai vii cu un prieten (sau doi) prețul de înscriere pentru voi este 474 euro.
------------------------------------------------------------
590 euro în perioada 10 - 14 martie
------------------------------------------------------------
Prețul include: atelierul, trainerii, materialele, examenul final și certificarea, precum și cazarea și masa pe toată perioada trainingului (10 zile).
Plata se va face la cursul euro/lei din ziua plății.
În rezumat, prin acest atelier Vertical Adventure vei avea acces la:
Pașii pentru înscriere sunt:
completarea formularului de înscriere
și trimiterea lui organizatorilor prin e-mail (formator@verticaladventure.ro), împreună cu:
copie act identitate
copie diplomă absolvire studii superioare
copie dovadă de plată a avansului (plătită în contul de mai jos)
Avans: 450 lei (diferența se va plăti cel târziu în ziua începerii cursului).
Cont: RO 16 INGB 0000 9999 0185 7009
Mențiune: participare T.O.T. aprilie 2017
CONTACT
e-mail: formator@verticaladventure.ro
telefon: 0726 - 274 733 Diana
0724 - 513 593 Luminița
Pentru orice fel de informații sau detalii legate de atelier te rugăm să ne contactezi.