JOC PENTRU ECHIPĂ‚
la birou sau în alt context
În rutina zilnică observăm cu greutate cât de des folosim cuvântul NU, sau alt tip de negație. Acest cuvânt ne aduce de multe ori stări de anxietate, reticență, îndepărtarea de oportunități, sau uneori doar ieșirea dintr-o situație nedorită. Cuvântul NU impactează viața noastră prin modul de utilizare și numărul de repetări. Unii îl rostesc înainte ca interlocutorul să-și termine propoziția, alții se ascund în spatele lui, alții pur și simplu îl folosesc inconștient de mai multe ori într-o propoziție și tot așa putem continua.
Vă propunem un joc amuzant care se poate realiza foarte ușor împreună cu echipa, cu prietenii sau cu familia.
Prin acest joc vei ajunge să conștientizezi semnificația lui Nu în viața ta, să iei atitudine și să aduci schimbări dacă vei considera util, să te destinzi și să te distrezi alături de alți oameni, să te expui și să ieși din zona de confort, să faci condiție fizică și să te eliberezi de stres.
Istoric
Este un joc care a intrat în viața mea plecând de la un experiment alături de colegi. Mi-a adus conștientizarea intensității cu care foloseam NU în limbajul meu curent, impactului pe care îl avea asupra discursului meu, asupra muncii mele și asupra vieții mele. Concluzia mi-a adus întâi tristețe dar apoi s-a transformat în bucurie iar creativitatea mea și dorința de schimbare au prins aripi aducând aspecte pozitive atât în munca din fiecare zi, în relaționarea cu oamenii, în tipul de discurs, cât și în reconturarea nevoilor și valorilor mele.
E simplu.
Alegeți un interval de timp: de exemplu 1 oră, 2 ore sau 1 zi
Stabiliți echipa de joc: minim 2 jucători. Cu cât mai mulți cu atât e mai distractiv.
Desfășurare:
În intervalul stabilit jucătorii vor putea vorbi liber fără a folosi însă cuvântul NU sau traducere în altă limbă a acestuia, verbal sau nonverbal.
La fiecare folosire a cuvântului NU jucătorul care a menționat acest cuvânt va face o genuflexiune pe loc - e important a se face pe loc pentru a se crea conștientizarea.
Ceilalți jucători:
- sunt vigilenți pentru a atrage atenția celor care cad pradă obișnuinței
- întind capcane de acest fel, dacă doresc, pentru a crește gradul de distracție…și conștientizare
- se asigură că jucătorii își asumă penalitățile în cazul în care au „încălcat” regula jocului
Alte informații:
- Puteți alege orice fel de penalizare doriți. Genuflexiunea am găsit-o noi cea mai eficientă aducând atât condiție fizică, relaxare cât și conștientizare.
- Este important să reformulați propozițiile în așa fel încât să fie coerente, fără a folosi NU, aceasta pentru a avea acces la conștientizări și la a le integra.
- La final ar fi util să trageți concluziile împreună cu echipa de jucători.
- Jocul se derulează indiferent că scrieți un e-mail, discutați la telefon, țineți un discurs, o ședință sau aveți un dialog cu un client sau un coleg din alt departament.
Fiți corecți și rezultatele vor veni cu siguranță.
Fiți prezenți. :)