Stilul de viață Vertical Adventure

NLP – componentă a atelierului de formare

0 Comments

„The most important thing in communication is to hear what isn’t being said.”

Peter Druckerjn

Programarea neurolingvistică (pe scurt NLP) este o abordare a comunicării, dezvoltării personale și psihoterapiei creată de Richard Bandler și John Grinder prin anii 70, în Statele Unite ale Americii.  Creatorii NLP pretind că există o conexiune puternică între procesele neuronale, limbaj și tipare comportamentale învățate prin experiențe și că acestea pot fi transformate pentru a atinge obiective specifice în viață. De asemenea, ei spun că metodologia NLP poate modela aptitudini și poate gestiona probleme diverse, cum ar fi fobii, depresii, alergii, răceli etc.

În rolul de formator, activitatea noastră implică o muncă complexă cu noi și cu oamenii cu care interacționăm.
Lucrăm în principal pentru formarea de noi abilități, atitudini și comportamente. Pentru aceasta, la fel ca și în orice domeniu, avem nevoie de instrumentele potrivite care să ne susțină  în a face o muncă excelentă, orientată spre performanță și dezvoltare. Programarea neurolingvistică este astfel unul dintre instrumentele eficiente și importante din bagajul formatorului, atât pentru a fi folosite în raportul cu grupurile, cât și pentru a fi date mai departe ca un mod eficient de a gestiona situațiile, oamenii, experiențele de viață.

Ca urmare a finalizării cursurilor NLP Practitioner și NLP Master și a conștientizării practicii și efectelor acestora în viața profesională, dar și personală, ne-am gândit că în acest atelier de formare va fi extrem de util  să introducem câteva elemente NLP, ca instrumente pentru o înțelegere mai profundă a comunicării și o practicare a acesteia cât mai eficient și conștient.

Vom atinge astfel, teme precum:

  • pacing, leading, following, raport, calibrare
  • stiluri de comunicare, asertivitate
  • obiective SMART
  • ascultarea activă
  • găsirea intenției pozitive din spatele comportamentelor
  • tehnica Disney
  • sisteme reprezentaționale
  • ancorare VAK
  • crearea de metafore

Se poate ca unii din jur să vină cu vehemență și să spună că este o formă de manipulare și că nu este etic a fi folosită. Întrebarea însă pe care ai putea să ți-o pui este: „Oare cum „manipulez” eu, în fiecare zi din viața mea, fără a fi măcar conștient de asta? ”

E adevărat, aceste unelte, odată deprinse/ascuțite pot fi folosite în scopuri mai puțin nobile.
Însă cum ți se pare perspectiva constructivă în care deprindem aceste comportamente pentru a ne face viața mai frumoasă, pentru a gestiona cu ușurință situațiile de viață din punct de vedere emoțional și nu numai, pentru a reuși să evidențiem și să înțelegem ce se întâmplă cu noi înșine și cu oamenii din jurul nostru, fără a ne crea așteptări false și „scenarii” nerealiste?

Îți vei putea găsi propria perspectivă și vei putea să-ți alegi nivelul de aprofundare a acestui instrument, în cadrul atelierului nostru de formare.

Învață să-i înveți pe alții, cu artă!

logo mic

Echipa Vertical Adventure

Be Sociable, Share!