Stilul de viață Vertical Adventure

Ești pregătit pentru o iarnă în paradis?

0 Comments

De multe ori suntem întrebați „Dar voi iarna ce faceți?”. Deși sezonul nostru de vârf este primăvara-toamna, noi organizăm ture montane și de ski alpin iarna. Cel puțin unii din noi. 🙂  Alții plecăm în „vacanță”… și nu una în sensul clasic. Aceste călătorii sunt pline de învățăminte pentru noi.

Felul in care călătorești face toată diferența. Mie îmi place să spun că perioada în care sunt plecat trăiesc în altă țară, nu doar călătoresc. Ritmul de deplasare este unul lent, îmi las timp să mă acomodez cu locurile, să cunosc oamenii și împrejurimile.

Nu toți dispunem de mult timp liber, dar modul în care călătorim este alegerea noastră. Ne dorim să înghesuim cât mai multe într-un timp cât mai scurt (cine știe dIMG_3602acă mai ajung vreodată pe aici?) sau dorim să ne acordăm timp pentru noi, timp de plimbare, timp de observare, de reflecție, timp în care nu avem o agendă cu taskuri de îndeplinit, ci suntem deschiși la ce ne oferă mediul în momentul respectiv. Colecționăm selfie-uri cu monumente faimoase/locuri celebre sau purtăm o conversație cu femeia de la piață și mai aflăm câte ceva despre cum e viața ei… ?

Într-o eră digitalizată, în care poate uneori e mai important cum „dăm pe ecran” decât cum ne simțim cu adevărat, ne întoarcem acasă și suntem invidiați de prieteni pentru vacanța noastră ”photoshopată” și zâmbetele de pe plaje, chiar dacă suntem epuizați, ne-am certat cu prietena, hotelul nu a fost ca în reclamă și peste asta am mai avut de răspuns la mailuri pentru job.

Ok, unde vreau să ajung cu toată expunerea asta? La tine, pentru că vreau să îți propun o călătorie altfel.  Nu spun mai bună sau mai frumoasă, ci o alternativă la turismul de consum, o alternativă în care chiar cred. O explorare în care să fim deschiși la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, nu să alergăm din loc în loc. Avem zone superbe de văzut, zone sălbatice cu oameni foarte primitori și autentici.

IMG_2433IMG_2027Mai concret? Mergem în Indonezia! Asta e la fel de relevant cum aș spune mergem în Europa, deoarece arhipelagul indonezian este la fel de întins de la est la vest, dar cu o varietate umană, lingvistică și moduri de trai mult mai mare.  Indonezia e mai mult decât Bali și Java. Mult mai mult… 🙂 te vom duce în afara circuitelor turistice, în zone puțin dezvoltate, pe insule „private”, cu plaje superbe.  Ținta noastră este insula Sulawesi. Mai specific insulele Togian și zona muntoasă Tana Toraja.


Ce e de văzut aici ?

Insulele Togian – situate în Golful Tomini, cel mai calm golf din lume și singura zonă unde găsim toate cele 3 tipuri de coral (atol,  coral dur și coral moale). De la vulcani, la sate de pescari și plaje izolate, aici găsești liniștea și frumusețea naturii neafectată de turismul de masă.

Tana Toraja – o zonă muntoasă, cu orezării nivelate spectaculos. Acest spațiu este aparte și unic datorită oamenilor și tradițiilor care încă sunt prezente aici. Convertiți la creștinism, ei păstrează totuși o mare parte din credințele animiste, conduc ritualuri străvechi și casele lor arată ca și cum ar fi de pe altă planetă. Cel mai important moment din viața oamenilor aici este, paradoxal, moartea – pentru ei o trecere într-un tărâm superior, astfel că ritualul înmormântării este o celebrare.

IMG_2168IMG_3560


Ce vom face?

Togian

Snorkeling, scufundări (cei care sunt deja certificați), plajă și vom explora jungla de pe insule. Vom face vizite în satele de băștinași, sate construite pe piloni de lemn deasupra mării. Vom cunoaște locuitorii „bajo” sau țiganii mărilor, denumiți așa datorită stilului nomad de viață, ei trăind până acum 2 generații exclusiv pe apă!  Aici ne putem delecta cu pește și fructe de mare proaspăt „culese” din grădina de corali care le înconjoară casele; ture cu barca pe insule nepopulate și la atoli în mijlocul mării, unde vom putea admira, făcând snorkeling, varietatea de corali și pești.

IMG_3721

Tana Toraja

Explorarea zonelor muntoase, presărate cu cătune. Observăm stilul de viață al oamenilor și cu puțin noroc participăm la o înmormântare tradițională (îți va schimba toată viziunea asupra ce înseamnă aceasta 🙂 ) Degustăm mâncărurile tradiționale, gătite în bambus. Închiriem scutere/mașină și facem trekking prin munți, dormind în sate, la localnici.

Pe lângă lucrurile specifice zonelor ne vom plimba, vom asculta, vom observa moduri diferite de viață, vom savura fructele exotice și mâncarea locală, vom înota în unele din cele mai frumoase cadre naturale, vom povesti, ne vom relaxa și ne vom acorda timp pentru noi!

20150224_063134

Când?

16 ianuarie – 30 ianuarie 2016

Până atunci, un teaser sugestiv 🙂

T o g i a n  I s l a n d s

 

Hai cu noi!

Be Sociable, Share!