Stilul de viață Vertical Adventure

Teambuilding-ul – moda sau necesitate ?

O scurta definitie a teambuilding-ului ar putea sa sune cam asa : o serie de obiective si activitati, pe care un grup, respectiv o echipa trebuie sa le parcurga intr-un interval de timp prestabilit, intr-un mediu nefamiliar, inedit, de obicei intr-un cadru natural, facindu-se abstractie de ierarhia locului de munca,totul cu scopul declarat de relaxare, cunoastere, intra si interpersonala a tuturor celor implicati si nu in ultimul rind constientizind importanta rolului fiecaruia in rezolvarea problemelor ivite .

Teambuilding-ul este important in special la nivel de echipa, la cresterea eficientei acesteia dar si la nivel de individ prin raportarea la ceilalti, totul intamplandu-se in situatii inedite, uneori tinzand spre limitele participantilor.Totul are efect mai putin imediat si mai mult in timp.

Totusi aceasta este doar o scurta definitie care nu poate cuprinde complexitatea a ceea ce astazi numim generic teambuilding, un termen, imprumutat din limba engleza, aproape necunoscut la noi pina mai acum citiva ani dar folosit in prezent prea des si de multe ori putin inteles.

Dar sa patrundem mai adinc in incercarea de a descoperi ce se afla de fapt in spatele lui.

A aparut ca un raspuns la necesitatea unei categorii de oameni care traiesc si muncesc in zilele noastre. Oameni aflati intr-un sistem bine structurat fiind atit de dependenti unii de ceilalti cit si de facilitatile oferite de acesta incit devin o parte din el.

Ceea ce acum citiva ani parea de domeniul fantasticului acum devine realitate.

In goana dezvoltarii tehnologiei si a obtinerii de profituri cit mai mari uitam de noi insine ca fiinte umane cu nevoi, dorinte si aspiratii.

Nu ati avut niciodata senzatia ca timpul trece mai repede ca in trecut? Parca s-ar comprima, sentimentul este valabil fie ca ne referim la munca fie asa cum obisnuim sa spunem la timpul nostru liber.

Dar oare mai este valabila aceasta zicala :” Timpul nostru liber ?”

Ciudat nu ? Cum s-ar putea defini acest timp? Ce il face diferit de restul timpului ?

Reflectati putin la aceste intrebari.

Traim in secolul vitezei, un secol in care stiinta progreseaza uimitor de repede aducand dupa sine si o schimbare brutala, chiar agresiva a stilului de viata.

Fiinta umana este un organism cu o putere de adaptare extraordinar de mare dar care trebuie si ajutata in acest sens.

Cuvantul care defineste cel mai bine “boala” de care suntem atinsi si aici ma refer la cei care traiesc in societatea de consum, oamei cu responsabilitati, functii de conducere in marile companii sau doar mici intreprinzatori, manageri ,etc.

Toti avem parte de stres si de lipsa acuta de timp de relaxare.

Mai mult, am devenit oameni de birou cu o viata sedentara, dependenti de un anumit confort, consumam alimente tot mai putin naturale, devenim o generatie de supraponderali, rupti de contactul cu natura. Nu mai facem miscare ne atrofiem muschii si ne “dezvoltam” creierul.

Petrecem ore in fata calculatorului miscand doar incheietura mainii, apoi ne mutam acasa la televizor ca sa facem acelasi lucru.

Desi durata de viata a crescut suntem tot mai bolnavi si consumam tot mai multe medicamente.

Muncim tot mai mult iar timpul de munca este tot mai solicitant nu fizic ci intelectual.

Acumulam tensiuni, frustrari, complexe si suntem tot mai stresati.

O rezolvare a acestor probleme sau macar o parte a rezolvarii se afla in acest termen devenit deja stereotip si anume teambuilding-ul.

O forma eficienta de petrecere a timpului intr-un cadru informal de cele mai multe ori natural avand de rezolvat mai multe probleme pe parcursul unei zile, unele din acestea fiind la limitele posibilitatilor fizice si mentale ale celor care sunt pusi sa le rezolve.

O terapie simpla si eficienta care ne ajuta sa ne cunoastem mai bine pe noi insine si pe cei din jur, o gura de aer curat, o calatorie intr-o lume imaginara rupta total din viata de zi cu zi, o intoarcere la natura, un test cu noi insine, o folosire eficienta a timpului nostru care devine din ce in ce mai pretios.

Un mod activ de relaxare a mintii si corpului, o evadare din cotidian din rutina zilnica, o recompensa din partea firmei.

Altceva… Moda sau necesitate ?

Poate putin din fiecare.

Oricum merita sa incercati !

Nae


Be Sociable, Share!